Comunicat de presă

Dialogul între AMDM și operatorii economici care activează în domeniul farmaceutic pe segmentul distribuției de medicamente

Întrunirile organizate în cadrul AMDM în vederea redresării situației în domeniul farmaceutic continuă.

Astfel, la data de 1 iulie, iar apoi la 11 iunie Inspectoratului GMP și GDP  din cadrul AMDM a organizat ședințe la care au participat 28 reprezentanți ai întreprinderilor farmaceutice de distribuţie a medicamentelor:

Amofarm SRL   Becor SRL   Depofarm SRL   Depo-Trifarm SRL
  Didiadi-Prim SRL   RAP Pharma Interantional SRL   Lismedfarm SRL   New-Next SRL
  Distrimed SRL   Rezlov-Mo SRL   MedCare SRL   P&R Pharma SRL
  DitaEstFarm SRL   SanFarmPrim SA   Medeferent Grup SRL   Vinamex SRL
  Esculap Farm SRL   Sodimed Iternational SRL   Metatron SA   Virim-Impex SRL
  Gantala SRL   Imedica SA   M-Interfarma SA   Welfar Pharmaceutical SRL
  Globalpharm Company SRL   Liacom SRL   Natusana SRL   YUV Pharm S.R.L

În cadrul ședințelor s-au discutat urmatoarele subiecte:

1. Situația creată în domeniul implementării normelor GDP.
  2. Discutatea propunerilor pentru modificarea Ordinului Ministerului Sănătății nr.1400 din 9.12.2014 „Cu privire la aprobarea Regulilor de bună practică de distribuție a medicamentelor (GDP) de uz uman".
  3. Asigurarea instituțiilor medico-sanitare cu medicamente până la finele anului 2016.

În cadrul prezentărilor, administrația AMDM a mulțumit companiilor pentru participare și dorința de a colabora cu autoritățile statului în vederea asigurării populației cu medicamente eficiente, prin implementarea Bunelor Practici de Dispribuție în întreprinderile pe care le reprezintă.

Situația la primul subiect a fost descrisă în felul următor:

În funcție de etapa de implementare a normelor GDP, la momentul petrecerii ședinței, au fost identificate trei grupe de distribuitori:

• deținători de certificat GDP (care nu au fost invitați la ședință),
  • distribuitori aflați la diferite etape de implementare a acestor norme;
  • distribuitori, care în viziunea AMDM, nu au întreprins pași semnificativi în procesul de implementarea a normelor GDP.

Pentru a elucida situația, reprezentanții inspectoratului GMP și GDP au precizat pașii care trebuie întreprinși în procedura de evaluare a gradului de implementare a normelor GDP și anume: recepționarea solicitării de efectuare a inspecției din partea agentului economic cu prezentarea Dosarului standard a locului de distribuție, formularul de solicitare a inspecției GDP (cu anexarea documentelor relevante), termenii de efectuarea a inspecției, emiterea Listei deficiențelor constatate în cadrul inspecțiilor cu transmiterea ulterioară oficializată către agentul economic pentru înlăturarea acestora, perfectarea Listei deficiențelor de către agentul economic cu măsurile întreprinse și termenii pentru înlăturarea deficienților, întocmirea raportului de inspecție/evaluare cu prezentarea după caz spre examinare comisiei specializate.

În același context s-a menționat, că Inspectoratul GMP și GDP oferă informații și explicații și este disponibil să acorde suport fiecărui agent economic în parte.

La al doilea subiect, Directorul general al AMDM, dl Vladislav Zara, a accentuat faptul că proiectul ordinului „Cu privire la aprobarea Regulilor de bună practică de distribuție a medicamentelor (GDP) de uz uman" a fost remis distribuitorilor anterior cu scopul ca aceștea să-l examineze, să-și expună părerea și să vină cu propuneri pentru optimizarea acestuia.

Totodată, a descris evoluția legislației în domeniul GDP și necesitatea continuării procesului de implementare a Bunelor Practici de Distribuție în cel mai scurt timp posibil.

Operatorii economici au venit cu diferite propuneri, în special, de a extinde termenul de implementare a normelor GDP până la finele lunii decembrie 2018. Directorul general a menționat, că termenul nu poate fi extins la nesfîrșit, iar statul trebuie să stimuleze agenții economici care s-au conformat prevederilor normative și legislative.

Directorul general al AMDM a făcut apel către agenții economici, care nu au implementat până în prezent normele, să se mobilizeze în vederea implementații Bunelor Practici de Distribuție în cel mai scurt timp posibil, fapt care permite asigurarea pieței farmaceutice cu medicamente eficiente, inofensive și de înaltă calitate.